ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

"έφυγε" ο Νίκος Αντωνάκος

Πήγαινε κάτω

"έφυγε" ο Νίκος Αντωνάκος Empty "έφυγε" ο Νίκος Αντωνάκος

Δημοσίευση από ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κυρ 05 Απρ 2009, 5:17 am

Νίκος Αντωνάκος: In Memoriam
Νίκος Αντωνάκος, 1942-2009
Πέθανε ξαφνικά χτες βράδυ, από ανακοπή καρδιάς, ο επί δεκαετία γενικός γραμματέας και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Νίκος Αντωνάκος, μετά από αδιαθεσία στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωσή της (εταιρείας) για τον Γιάννη Ρίτσο. Ο αποχαιρετισμός ανήκει στους συντρόφους του Ριζοσπάστη, όπου τα τελευταία χρόνια δημοσίευε και κινηματογραφικές κριτικές.

Ο Νίκος Αντωνάκος σε λιγότερο από δύο μήνες θα γιόρταζε τα 67 του γενέθλια (25 Μαΐου 1942). Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή Τ΄ αστέρια δεν Φάνηκαν και τα μυθιστορήματα Δεξιότερα της Δεξιάς, το οποίο έγινε κινηματογραφική ταινία, και Η Ακτή του Ραζλίφ. Έγραψε πολλά σενάρια για τον κινηματογράφο, για ντοκιμαντέρ και για την τηλεόραση. Συνεργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης σε εφημερίδες του Λονδίνου. Υπήρξε ανταποκριτής του Ριζοσπάστη στη Μ. Βρετανία και συνέχισε ως αρθρογράφος στην ίδια εφημερίδα. Κείμενά του, κριτικές, διηγήματα δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες. Εγραψε και σκηνοθέτησε την τηλεοπτική εκπομπή Τέχνη και Πολιτισμός, καθώς και τη θεατροποιημένη τριλογία Η Ζωή, ο Έρωτας, ο Θάνατος. Σκηνοθέτησε δύο ταινίες μεγάλου μήκους, Το Ράλι του Θανάτου (1968) και Δεξιότερα της Δεξιάς (1989).

Για το θέατρο, έγραψε τα κείμενα και σκηνοθέτησε: Η Ζωή, ο Έρωτας, ο Θάνατος, τριλογία με τα μπαλέτα της Κένυα, αφηγητής ο Μάνος Κατράκης. Εικαστικό Δρώμενο: Θεατρικός Λόγος και Εικαστική Παρέμβαση. Για την τηλεόραση: Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα, Η Έρευνα, Πορτρέτα Ασήμων Ανθρώπων, Άνθρωποι και Επαγγέλματα, τα σήριαλ Ντόκτορ Τικ, Ο Δεύτερος Άνθρωπος, κ.ά. Συμμετοχές σε φεστιβάλ: Βερολίνο, Βαλέντσια, Κωνσταντινούπολη, Κάιρο, Μόσχα, Βανκούβερ κ.ά. Βραβεία: Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου της Βαλέντσια. Σενάρια για τον κινηματογράφο: Δεξιότερα της Δεξιάς, Αγωνία (1969), Ο Σταύρος είναι Πονηρός (1970), Το Τελευταίο Αντίο (1969), Μείνε Κοντά μου Αγαπημένε (1968), Μάρα η Τσιγγάνα (1971), Η Θυρωρίνα (1968), Ερασιτεχνικό Θέατρο (198?), Αδελφοί Μανάκια (1988), Απολογία (1972) κ.ά

Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και μέλος του ΔΣ για περισσότερο από 10 χρόνια. Μέλος της Διοίκησης και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Σκηνοθετών FERA. Μέλος της Διοίκησης και του Εκτελεστικού Γραφείου της Διοίκησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Οπτικοακουστικά Μέσα FISTAV. Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας (2 θητείες), μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2 θητείες). Αλλες πολιτιστικές δραστηριότητες: Αντιπρόεδρος της Κίνησης των Διανοουμένων και καλλιτεχνών για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό, Μέλος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Αθήνας, Συντονιστής της Παν-καλλιτεχνικής Κίνησης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 406
Registration date : 07/12/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης